Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.
Filtry z zeolitu sprawiają, że wędzone produkty są zdrowsze i smaczniejsze
20 marca 2018, 11:59Wykorzystanie podczas wędzenia filtrów zeolitowych pozwala wyeliminować szkodliwe związki. Co najważniejsze, zabieg poprawia smak uzyskiwany podczas obróbki.
Poziom omega-3 lepszym prognostykiem ryzyka zgonu niż cholesterol
16 marca 2018, 12:45Poziom kwasów omega-3 jest lepszym prognostykiem ryzyka zgonu niż stężenie cholesterolu w surowicy.
Wabik na bakterie wywołujące zakażenia dróg moczowych ograniczy wykorzystanie antybiotyków
9 marca 2018, 14:56Związki wabiące bakterie mogą uchronić przed zapaleniami dróg moczowych. To ważne spostrzeżenie w dobie narastającej lekooporności.
Neutrofile zalewają patogeny wybielaczem
7 marca 2018, 06:15Neutrofile zalewają bakterie toksycznym koktajlem. Występuje w nim m.in. kwas podchlorawy, składnik środków wybielających.
Chelatory żelaza ograniczają namnażanie nowotworowych komórek macierzystych
28 lutego 2018, 13:01Usuwanie nadmiaru żelaza może ograniczać namnażanie opornych na terapię nowotworowych komórek macierzystych (ang. cancer stem cells, CSC), które odgrywają ważną rolę w przerzutowaniu i nawrotach choroby.
Składnik jadu skorpiona pomoże chorym z reumatoidalnym zapaleniem stawów?
27 lutego 2018, 15:01Związek z jadu skorpiona zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).
Mikrofluidyka: Leki, perfumy i... astronauci skorzystają z fotoreaktorów jak włos
26 lutego 2018, 15:52Urządzenia wielkości smartfona zdolne przy udziale światła słonecznego oczyszczać wodę dla jednej osoby, biurkowe moduły produkujące z chemicznych odpadów cenne substancje dla farmacji. Budowa tak nowatorskich przyrządów, dostarczających produkt nie porcjami, lecz w sposób ciągły, staje się możliwa dzięki ultradźwiękowej technologii nanoszenia warstw ditlenku tytanu na wewnętrzne ścianki rurek o średnicach liczonych zaledwie w mikrometrach.
Antypróchnicowe wino
21 lutego 2018, 13:35Polifenole z wina przeszkadzają bakteriom odpowiedzialnym za próchnicę i choroby przyzębia.
Wrażliwość płazów na śmiertelną chytrydiomykozę zależy od mikrobiomu skóry
20 lutego 2018, 11:14Wrażliwość płazów na grzybicę wywoływaną przez Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) zależy od bakterii żyjących na ich skórze.